Historia

Thaimaanpystykorva on vanha rotu, joka on kotoisin Bangrakamin seudulta Phitsanulokin maakunnasta, Thanangngamin alueella sijaitsevasta Bangkaewin kylästä. Rotu sai alkunsa buddhalaisluostarin apotin paikallisen mustavalkoisen narttukoiran ja nykyisin sukupuuttoon kuolleen villikoiran risteytyksenä. Vuonna 1957 alkaneen valikoivan jalostuksen seurauksena rotu kehittyi nykyiseen muotoonsa. Tätä rotua pidetään Phitsanulokin maakunnan kansallisaarteena. Rotua kasvatetaan laajalti maakunnassa ja siitä on tullut koko maassa niin tunnettu, että sitä kasvatetaan nykyisin kaikkialla Thaimaassa.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE

Thaimaanpystykorva on valpas, vahtiviettinen ja perhettään ja kotiaan suojeleva. Se on omistajalleen uskollinen, mutta mahdollisesti vieraita kohtaan pidättyväinen. Se on ketterä ja aktiivinen, mutta myös hyvä uimaan ja ahnas kaivamaan. Se on äärimmäisen älykäs, mutta voi olla omapäinen ja vaatii tarkan koulutuksen. Positiivinen vahvistaminen toimii parhaiten tällä rodulla.

.

Ulkonäkö

Thaimaanpystykorva on keskikokoinen pystykorva. Se on tiivisrakenteinen, ääriviivoiltaan neliömäinen ja mittasuhteiltaan tasapainoinen. Kaksinkertainen karvapeite koostuu lyhyestä pohjavillasta ja pidemmästä peitinkarvasta. Karva on tiheämpää ja pidempää niskassa, rintakehässä ja selässä. Niskassa se muodostaa leijonamaisen kauluksen, joka on uroksilla selkeämmin erottuva. Koira kantaa tuuheaa, töyhtömäistä häntäänsä kohtalaisen ylhäällä selän ylle kiertyneenä. Pohjaväri on valkoinen, jossa on joko keltaiset, punaiset, harmaat, ruskeat tai mustat merkit. Merkit voivat olla minkä malliset ja kokoiset tahansa, kunhan niissä ei ole valkoista. Pään värillisen alueen ei tarvitse olla symmetrinen, mutta se on toivottua. Tumma maski hyväksytään. Urosten sallittu säkäkorkeus on 46–55 cm ja narttujen 41–50 cm.

Turkinhoito

Thaimaanpystykorvan turkki on suht helppohoitoinen. Se vaatii harjausta muttei päivittäin. Runsaampi karvanlähtö on noin kaksi kertaa vuodessa, mutta karvanlähtöä on ympärivuoden. Nartuilla lähtee yleensä runsaasti karvaa juoksujen aikana. Pesua tarvitaan kotikoirana pidetylle thaimaanpystykorvalle muutaman kerran vuodessa. Karvanlähdön aikaan sekä silloin kun turkki likaantuu. Kurakelillä kuivaaminen ja huuhtelu riittävät turkinhuoltoon.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Thaimaanpystykorva vaatii johdonmukaisen kasvatuksen, pienessä suloisessa pennussa asustaa voimakastahtoinen kotiaan ja perhettään puolustava koira. Thaimaanpystykorva saattaa olla pidättyväinen vieraita kohtaan, joten se kannattaa pentuna totuttaa hyvin uusiin ja vieraisiin ihmisiin. Koiran kanssa pystyy harrastamaan melkeimpä mitä vaan. Se on nopea ja innokas oppimaan uutta. En suosittele thaimaanpystykorvaa ensimmäiseksi koiraksi ellei ole jo aikaisempaa koirakokemusta muualta.

Harrastukset

Thaimaanpystykorvan kanssa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia tarjolla olevia lajeja. Itse olen suunnitellut alkaa harrastamaan rally-tokoa sekä agilityä. Mutta rotu sopii myös niin nose workkiin kuin tokoiluunkin.

Rotumääritelmä